Lovely U Olls

Misteri

21 June 2011

Penyakit Gout

Gout terjadi kerana terhasilnya asid uric secara berlebihan. Asid uric terbentuk semula jadi dalam darah sebagai hasil pecahan produksi pelbagai proses kimia. Tetapi apabila buah pinggang tidak dapat membuang asid uric atau tubuh menghasilkan asid uric yang berlebihan ia akan terkumpul di sendi yang kemudiannya membuatkan ia membengkak. Tetapi ingat, gout mungkin terjadi sebagai tanda komplikasi penyakit yang lain juga.


Terkenal sebagai penyakit yang diwarisi, gout juga boleh disebabkan pengamalan gaya hidup yang kurang sihat seperti pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan. Malahan ada sesetengah ubat-ubatan dan makanan merangsang peningkatan asid uric seperti makanan laut, kacang, roti manis dan ikan bilis.


GOUT bermula dengan sendi kaki (seperti ibu jari) yang menyebabkan rasa sakit, membengkak dan merah selain rasa kaku dan panas. Menyentuh atau bergerak akan menjadikannya sangat sakit. Simptom gout boleh terjadi dalam masa yang pantas (sehari) dengan serangan pertama biasanya terjadi waktu malam. Gout hanya menyerang sekali saja bagi sesetengah orang tetapi ia akan menyerang lagi beberapa bulan berikutnya.


Jangan biarkan ia tidak dirawat kerana kemungkinan untuk terjadinya kerosakan sendi dan ketidakupayaan untuk bergerak boleh terjadi.


Antara makanan yang harus dielakkan:


1) Makanan laut; ikan, kerang, sardin dan ikan bilis

2) Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam

3) Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung

4) Daging merah

5) Cendawan 

6) Yis (roti putih, roti manis)FAKTA: Golongan berisiko

1) Mereka yang berusia 40 ke 50 tahun terdedah kepada gout tetapi gout juga boleh terjadi di kalangan mereka yang lebih muda. 

2) Memiliki sejarah keluarga yang berhadapan dengan gout

3) Mereka yang mengamalkan gaya pemakanan yang tidak sihat

4) Wanita putus haid

5) Obesiti, diabetes dan hyperlipidemia atau mereka yang mengalami tekanan

6) Mereka yang bermasalah dengan buah pinggang, darah tinggi, sakit jantung dan tahap kolesterol tinggi.

2 comments:

armouris said...

lagi info tentang gout di SIHAT SELALU - Gout Serang Sendi

Fiizya Aurora said...

thanks to new info...bahayanya gout serang sendi juga...

mISteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...