Lovely U Olls

Misteri

08 April 2011

Awek baru???

Fuhhh!!! penat dgrkan tajuk nie..my bambam ada awek???..nk kenal tak???..jom kita terjah sape awek dier...


Tadaa!! isshh..oo ini rupanya awek my bambam ye..fuhhh!! ingtkan sape..
memang nk kene bako ni..hahaha..
nasib baik dapat Mac pro..dpt teman my bambam time yayang duk kolej..
jeles nga mac..asyik dibelai oleh my bambam jer. tak buleh jadi nie..
poyo ayat..hehehe..Thanks bambam, yayang dapat N8 hadiah daripada bambam..
so nice..
Hadiah ni sempena tanda sayang bambam ke yayang..gedikye bunyi..
Semua ini bukannya ukuran tau kepada issteri-isteri diluar sana..
yang penting hati dan perasaan..jujur..setia..cinta dan sayang yg ptg..
Kebahagian yg dibina perlu dengan penuh keikhlasan..

8P Tip kebahagian rumahtangga1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.


2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.


3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.


4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.


5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.


6. P keenam membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.


7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.


8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.


Ust. Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau  membacakan ayat ke-200 surah sama. Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah. Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong. "Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga," katanya.


2 comments:

iLa suHaiLa said...

waahhhh! k.ya..sedapnyo..muroh rezki..hehe

Fiizya Aurora said...

alhamdulillah...aminnn..

mISteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...