Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan
Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener
[optional]
Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin Coklat cream [masak secara double boil]
250 gm cooking coklat
30 cocoa-butter
Bahan Hiasan
manik warna warni
Cara-Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan celupkan dalam cooking coklat yg telah cair.
9. Taburkan hiasan.
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan
Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener
[optional]
Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin Coklat cream [masak secara double boil]
250 gm cooking coklat
30 cocoa-butter
Bahan Hiasan
manik warna warni
Cara-Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan celupkan dalam cooking coklat yg telah cair.
9. Taburkan hiasan.
1 comment:
nyumm2!! sdpnye .. suke2 nk ckt
Post a Comment