Lovely U Olls

Misteri

21 June 2011

Tidur peluk bantal baik untuk andaTidur Peluk Bantal Paling Baik

Anda selalu tidur sambil peluk bantal, teruskan amalan tidur sebegini kerana ini merupakan posisi tidur yang paling elok. Tidur dengan kepala dan badan mengiring, punggung menekuk sambil satu kaki di tekuk ke arah dada dipanggil posisi fetal. Posisi tidur ini memudahkan anda bernafas dan ia memastikan jumlah oksigen yang disedut memenuhi keperluan tubuh. Pastikan anda menggunakan bantal yang empuk di kepala agar tidak menahan beban ketika anda tidur. 

Posisi tidur bagaimanapun bergantung kepada keselesaan masing-masing. Selagi anda dapat berehat dengan nyaman dan bangun dalam keadaan segar, maka posisi tidur anda masih baik. Akan tetapi terdapat posisi tidur yang tidak disarankan seperti menelungkup atau menyembamkan muka ke tilam. Posisi tidur sebegini menekan paru-paru dan anda akan sukar bernafas.

Jika anda bangun dari tidur dan tubuh berasa sakit atau sengal mungkin posisi tidur anda adalah salah. Sebagai tindakan susulan, bertemulah doktor untuk mencari sebab lain yang membuatkan tidur anda tidak selesa.

4 comments:

EiZaRaZiErYa said...

yeke..?? zie memang suke tido plok bntl~ pelok bear~ ape2lah boleh pelok~ ehhee.. wink3 >_<

kotak bulat said...

kmo ada di entri ni http://nazihanali.blogspot.com/2011/06/jom-mencari-siapa-si-dia.html

Aunty P :) said...

oh really ? info bru, thanks

Fiizya Aurora said...

eira: tul...bgs cam tu suka..tidu yg best per pelok2 bantal nie..hehehe
kb: thanks kb...
really...sama2 aunty P

mISteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...